ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

image-146083-gia-to-paidi-compressed.jpg?1433230388906

Για το νεογέννητοΣημαντική στην ανάπτυξη ενός νεογέννητου είναι η διαδικασία του θηλασμού. Τις πρώτες ημέρες της ζωής του το μωράκι μας θα κοιμάται αρκετά, οπότε μην ανησυχείτε όταν πίνει 2-3 γουλιές και αποκοιμιέται. Ξυπνήστε το με απαλές κινήσεις (άγγιγμα πίσω από τα αυτάκια ή στις πατούσες) και συνεχίστε το θηλασμό. Συνήθως 15 λεπτά αρκούν, για να πάρει το μωρό την απαιτούμενη ποσότητα γάλακτος. Απαραίτητο είναι να κρατήσουμε το βρέφος σε όρθια θέση μετά το θηλασμό, για να ρευτεί. Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο πολύ θηλάζετε, τόσο περισσότερο γάλα θα έχετε.
Ο χώρος στον οποίο θα βρίσκεται το βρέφος θα πρέπει να είναι φωτεινός να αερίζεται συχνά. Καλό είναι να κρατάτε το δωμάτιο ζεστό, σε μία σταθερή θερμοκρασία μεταξύ 20-22 οC. Μη βαραίνετε το βρέφος με υπερβολικό ρουχισμό και πολλά κλινοσκεπάσματα.
Ο καθαρισμός του μικρού μέρους του ομφάλιου λώρου που έχει μείνει είναι μία διαδικασία η οποία θα πρέπει να γίνεται 2-3 φορές την ημέρα, για να το βοηθήσουμε να πέσει γρήγορα. Το υπόλειμμα αυτό θα ξεραθεί, θα γίνει καφέ, θα σκληρύνει και τέλος θα πέσει. Μην ανησυχείτε εάν δε φύγει την 1η εβδομάδα μπορεί να χρειαστούν και 20 ημέρες. Προσέχετε να μην πέφτει επάνω νερό κατά τη διάρκεια του μπάνιου (μπορείτε για τις πρώτες ημέρες να πλένετε το μωράκι σας μπρούμυτα, κρατώντας το στα χέρια). Εν συνεχεία, καθαρίζετε το σημείο αυτό με αποστειρωμένη γάζα και οινόπνευμα. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι υπάρχει υγρό σαν πύον ή βλέπετε την περιοχή να πρήζεται, καλέστε τον παιδίατρό σας.
Σημαντική είναι η χρήση φυσιολογικού ορού σε μεμονωμένες αμπούλες, για τον καθημερινό καθαρισμό της μύτης του βρέφους. Καλό είναι να γίνεται το βράδυ μετά το καθιερωμένο μπάνιο, ώστε να αποσυμφορίζεται η μυτούλα και να μπορεί το μωρό να αναπνέει σωστά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναληφθεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μην αφήνετε την πάνα του μωρού σας πολλές ώρες χωρίς αλλαγή, ιδίως τους ζεστούς μήνες του χρόνου. Υπάρχει πιθανότητα εγκαύματος και έντονων ερεθισμών. Η επιδερμίδα των βρεφών είναι ευαίσθητη και χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση. Μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε το δέρμα του καθημερινά μετά το μπάνιο. Η ξηροδερμία είναι σύνηθες φαινόμενο, τόσο το χειμώνα με το κρύο, όσο και το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες.
Το μωρό κλαίει ακατάπαυστα, έχει συνήθως συσπάσεις και τα πόδια του διπλώνουν προς τα μέσα. Οι κολικοί μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και διαρκούν συνήθως 3 με 4 ώρες. Το πιο σύνηθες είναι να εμφανίζονται το απόγευμα και το βράδυ. Παρουσιάζονται στην πλειονότητα των βρεφών και δεν αποτελούν ασθένεια, ούτε επιβαρύνουν την υγεία τους. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να είστε ήρεμοι και να προσπαθείτε με διάφορους τρόπους να βοηθήσετε το μωράκι σας να ηρεμήσει και να χαλαρώσει. Κρατήστε το αγκαλιά, χαϊδέψτε του με μαλακές κινήσεις την κοιλίτσα, κρατήστε τα πόδια του λυγισμένα προς την κοιλιά, νανουρίστε το. Μη δίνετε περισσότερη προσοχή απ’ ό,τι χρειάζεται, αντιμετωπίστε την κατάσταση με υπομονή και θα διορθωθεί από μόνη της περίπου στον 3ο μήνα.
image-146083-gia-to-paidi-compressed.jpg?1433230388906

Για τη μαμά & τον μπαμπάΠροσπαθήστε να προσαρμόσετε την ημέρα σας στο ωράριο του μωρού σας. Κοιμηθείτε κι εσείς την ώρα που κοιμάται το μωρό σας. Μην σπαταλάτε πολύ χρόνο σε δουλειές του σπιτιού και ζητήστε βοήθεια από τους δικούς σας. Διανύετε κι εσείς μία σημαντική περίοδο της ζωής σας και έχετε ανάγκη από ξεκούραση και ύπνο. Είναι κάτι που θα βοηθήσει εσάς, το μωρό σας και την ομαλή λειτουργία όλης της οικογένειας.
Τα μωρά κλαίνε συχνά, γιατί μπορεί να πεινάνε, να θέλουν άλλαγμα, να κρυώνουν, να ζεσταίνονται, να θέλουν απλώς παρέα. Μην πανικοβάλλεστε από το έντονο κλάμα ενός μωρού. Το συνεχόμενο και έντονο κλάμα ενός μωρού προκαλεί εκνευρισμό. Προσπαθήστε λοιπόν να κρατήσετε την ψυχραιμία σας, ξεκινήστε με τα απλά (αλλαγή πάνας, τάισμα κ.λπ.) και θα δείτε ότι θα ηρεμήσει. Εάν είστε κι εσείς εκνευρισμένοι, θα συνεχίσει να είναι και το μωρό. Τα βρέφη μπορούν να αισθανθούν την ένταση που υπάρχει στο χώρο και ανταποκρίνονται ανάλογα.